
با فرارسیدن هفته جهانی شیر مادر، بار دیگر نگاه ها به ارزش بی بدیل این تغذیه طبیعی جلب می شود؛ موهبتی که نه تنها زندگی نوزاد را تضمین می کند، بلکه زیربنای سلامت جامعه فرداست.
فاطمه بابایی، کارشناس مسئول برنامه سلامت کودکان و نوزادان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین، با تاکید بر اهمیت تغذیه با شیرمادر در سلامت خانواده و جامعه گفت: همه ساله در 16-10 مرداد ( 7-1 آگوست)، بزرگداشت هفته جهانی «ترویج تغذیه با شیرمادر» برگزار میگردد. شعار امسال« حمایت از تغذیه با شیر مادر؛ اولویت امروز، سلامت فردا » تعیین شده است؛ که هدف از آن جلب همکاری و مشارکت همه جانبه در بهبود وضعیت شیردهی برای همگان و تامین سلامت آیندگان است.
کارشناس مسئول برنامه سلامت کودکان و نوزادان معاونت بهداشت دانشگاه، آشنایی خانواده ها با خواص شیر مادر را ضروری دانست و گفت: شروع زود هنگام تغذیه نوزاد با شیر مادر در ساعت اول تولد، به دلیل خصوصیات منحصر به فردی که دارد، 22درصد مرگ و میر نوزادان را کاهش می دهد.
سلامت جسم و روان با شیر مادر
بابایی گفت: شیرمادر پاکیزه و عاری از هر میکروب و آلودگی است و دارای درجه حرارت مناسب بوده و همه جا در دسترس مادر قرار دارد. در آغوش گرفتن نوزاد توسط مادر برای تغذیه شیرخوار با شیرمادر، باعث ایجاد آرامش و امنیت در شیرخوار شده و رابطه عاطفی بین مادر و کودک را تقویت میکند و اثر مطلوبی بر رشد و روانی و عاطفی شیرخوار دارد تا حدی که این کودکان در دوران بلوغ از امنیت و سلامت روحی و روانی ببیشتری برخوردارند. جذب کلسیم شیر مادر به دلیل ترکیبات آن بیشتر از سایر شیرها بوده و در بزرگسالی شانس بروز پوکی استخوان و پوسیدگی دندان ها کمتر می شود. همچنین جذب آهن شیر مادر نیز بیشتر بوده و شانس کم خونی نیز در این کودکان کاهش می یابد.
از طرفی درصد افزایش ضریب هوشی در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند به دلیل داشتن ترکیبات چربی و پروتئین های مناسب ( اسیدهای چربی بلند زنجیره غیر اشباع مانند امگا 3)، رشد مغزی کودک بین 5 تا 8 درجه بالاتر می باشد.
وی افزود: تغذیه با شیر مادر تا 70 درصد ابتلا به اسهال و سایر عفونت های کشنده گوارشی (NEC) و 80 درصد عفونت های گوش و همچنین عفونت های خونی (سپتی سمی) را کاهش می دهد و از همه مهمتر اینکه احتمال ابتلا به سرطان های شایع دوران کودکی، از جمله سرطان خون و سرطان غدد لنفاوی نیز کاهش می یابد.
تحقیقات ثابت کرده به دلیل سوخت و ساز بهتر کلسترول و چربی ها در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند احتمال ابتلا به افزایش فشارخون و چاقی و به دنبال آن بیماری های قلبی عروقی در بزرگسالی آنان کمتر می شود.
در نهایت شیرمادر به تنهایی تمامی نیاز های تغذیه ای کودک را تا پایان ماه ششم تامین می کند و برای رشد طبیعی او کافی می باشد.