تخم مرغ از آنچه فکر میکردیم مفیدتر است
-
مجموعه: اخبار پزشکی
- تاریخ انتشار : سه شنبه, ۳۱ تیر ۱۴۰۴ ۱۰:۳۲

به گزارش ایسنا به نقل از نیواطلس، در مطالعهای بیسابقه در جهان، محققان دانشگاه استرالیای جنوبی (UniSA) اثرات جداگانه کلسترول غذایی و چربی اشباعشده را بر سطح کلسترول بد یعنی لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) بررسی کردند. نتایج نشان داد حتی مصرف روزانه دو عدد تخممرغ در رژیمی با کلسترول بالا اما چربی اشباع پایین، میتواند سطح LDL و ریسک بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
پروفسور جان باکلی، سرپرست این پژوهش گفت: تخممرغها سالها به ناحق قربانی توصیههای قدیمی تغذیهای بودهاند. تخممرغها خاص هستند کلسترول بالایی دارند، اما چربی اشباع بسیار کمی دارند. با این حال، این کلسترول بوده که باعث شده بسیاری جایگاه تخممرغ را در رژیم سالم زیر سؤال ببرند.
در این مطالعه تصادفی، کنترلشده و متقاطع، ۶۱ فرد سالم سه رژیم غذایی مختلف را به مدت پنج هفته امتحان کردند. کالری دریافتی روزانه در همه رژیمها یکسان بود، اما میزان کلسترول و چربی اشباعشده فرق داشت. یک رژیم شامل دو تخممرغ در روز (کلسترول زیاد، چربی اشباع کم)، رژیم دیگر بدون تخممرغ (کلسترول کم، چربی اشباع زیاد) و رژیم سوم ترکیبی (کلسترول و چربی اشباع زیاد اما فقط یک تخممرغ در هفته) بود.
نتایج نشان داد رژیم دارای تخممرغ باعث کاهش معنادار لیپوپروتئین نسبت به رژیم کنترل شد در حالیکه رژیم بدون تخممرغ تغییری در سطح لیپوپروتئین ایجاد نکرد، با وجود اینکه کلسترول کمتری داشت. به طور کلی، چربی اشباع مهمترین عامل تغییرات لیپوپروتئین شناخته شد.
بررسی دقیقتر نشان داد کاهش لیپوپروتئین عمدتا مربوط به ذرات بزرگتر و کمخطر لیپوپروتئین بوده، در حالیکه ذرات کوچکتر و متراکمتر اندکی افزایش یافتند. رژیم بدون تخممرغ هم کاهش ذرات بزرگ و افزایش ذرات کوچک را نشان داد، اما تأثیری در کاهش کلی لیپوپروتئین نداشت.
یافتهها نشان میدهد آنچه واقعا لیپوپروتئین را بالا میبرد چربی اشباع است، نه کلسترول موجود در تخممرغ، برخلاف تصورات قدیمی. حذف تخممرغ بدون کاهش چربی اشباع احتمالاً تأثیری در کلسترول خون ندارد.
علاوه بر این، سطح لوتئین و زاگزانتین که آنتیاکسیدانهای مفید موجود در زرده تخممرغ هستند در بدن افزایش یافت، که برای سلامت مغز و چشم و کاهش التهاب مهم هستند.
این نتایج همراستا با مطالعه دیگری است که نشان میدهد مصرف ۶ تخممرغ در هفته با کاهش ۲۹ درصدی احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی همراه است.
محققان تاکید کردند تمرکز افراطی روی کلسترول یا چربی اشباعشده به تنهایی باعث شده تخممرغ به ناحق بدنام شود، در حالی که ارزش غذایی بالایی دارد. مشکل اصلی اغلب چربی اشباعشده در کنار تخممرغ است مثلا همراهی با سوسیس و بیکن در صبحانه.
در حال حاضر انجمن قلب آمریکا توصیه میکند افراد سالم میتوانند روزانه یک تخممرغ و افراد سالم مسن حتی دو عدد تخممرغ در روز مصرف کنند.