به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، در روزهای اخیر، هوای شهر تهران بهشدت تحت تأثیر پدیده گرد و غبار قرار گرفته و شدت آلودگی هوا در تهران تا جایی پیش رفت که شب گذشته، شاخص کیفیت هوا (AQI) در برخی ایستگاهها به عدد بیسابقه ۵۰۰ رسید؛ عددی که نشاندهنده وضعیت «بسیار خطرناک» است و سلامت تمامی گروههای جامعه را تهدید میکند.
در رابطه با این موضوع، زهره عبادتی؛ رییس اداره حفاظت از محیط زیست شهر تهران به تسنیم گفت: ما در فصل بهار و تابستان، بهدلیل وزش باد نسبتاً شدید، که در دو سه سال اخیر نیز شدت آن افزایش یافته، شاهد روند فزاینده بیابانزایی هستیم. برخی تالابهایی که پیشتر خشک شدهاند نیز به کانونهای گرد و غبار تبدیل شدهاند. به همین دلیل، با افزایش سرعت باد، شاهد افزایش گرد و غبار در سطح شهر تهران هستیم.
وی ادامه داد: البته تمام این کانونها در محدوده استان تهران قرار ندارند. بررسیها نشان داده منشأ گرد و غباری که در روزهای اخیر وارد تهران شده، تالاب صالحیه است که در مرز استانهای البرز و قزوین قرار دارد. البته در خود استان تهران، بهویژه در شهرستانهای ملارد و ورامین نیز بخشهایی وجود دارد که به کانون گرد و غبار تبدیل شدهاند.
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست شهر تهران اضافه کرد: به احتمال زیاد، تا پایان فصل تابستان نیز همچنان با این پدیده درگیر خواهیم بود.
عبادتی تاکید کرد: آلودگی هوای فصل زمستان با پدیده گرد و غبار در فصول گرم تفاوت دارد. در زمستان بهدلیل پدیده وارونگی دما (اینورژن)، آلودگی هوا رخ میدهد که در آن شرایط میتوان منابع آلودگی مانند منابع متحرک، خودروها و کارخانهها را کنترل کرد. اما در مورد گرد و غبار، با یک پدیده طبیعی مواجه هستیم که در پی وزش باد رخ میدهد و خیلی قابل کنترل نیست. البته ما طبق وظایف قانونی خود، در هر زمان نظارتها را انجام میدهیم.
وی افزود: برای نمونه، نحوه فعالیت معادن شن و ماسه یا واحدهایی که احتمال دارد در حین فعالیت، ذرات معلق منتشر کنند، همگی تحت نظارت محیط زیست قرار دارند، اما نکته اینجاست که نوع مواجهه با شرایط اضطراری ناشی از گرد و غبار، با آنچه در فصل زمستان تجربه میکنیم متفاوت است. در این زمینه، باید بیشتر بهسمت تأمین حقآبه تالابها، آن هم نه فقط در استان تهران بلکه در استانهای مبدأ گرد و غبار، و نیز اجرای پروژههای بیابانزدایی حرکت کنیم.
عبادتی گفت: این پروژهها توسط ادارات کل منابع طبیعی در استانها اجرا میشود و ادارهکل منابع طبیعی استان تهران هم اقداماتی را در غرب و جنوب استان انجام داده است. بهنظر میرسد لازم است این پروژهها بهلحاظ بودجهای تقویت شده و در ابعاد گستردهتری اجرا شوند تا حداقل بتوانیم منابع داخلی استان را بهتر کنترل کنیم.