ارتقای سلامت باروری در گرو آشنایی با مزایای زایمان طبیعی و تغذیه با شیر مادر است

ارتقای سلامت باروری در گرو آشنایی با مزایای زایمان طبیعی و تغذیه با شیر مادر است

به گزارش وبدا، دکتر پروین شهری، دکترای سلامت باروری و جنسی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، نرخ بالای سزارین را یکی از چالش‌های جدی در حوزه سلامت باروری عنوان کرد و گفت: تمایل به زایمان سزارین به ویژه در میان مادران جوان، عمدتاً به دلیل ترس از زایمان طبیعی و تجربه ناخوشایند آن صورت می‌گیرد. این در حالی است که سزارین یک عمل جراحی با عوارض متعدد از جمله خطرات بیهوشی، خونریزی و تهدید سلامت نوزاد به‌دلیل انتقال داروی بیهوشی است و باید تنها در صورت ضرورت پزشکی انجام شود.

دکتر شهری با اشاره به برنامه‌های قانون حمایت از جوانی جمعیت برای کاهش نرخ سزارین، تصریح کرد: تلاش‌هایی در حال انجام است تا با آموزش‌های دوران بارداری، معرفی روش‌های زایمان بی‌درد و بهبود فضای زایشگاه‌ها، نگرش مادران نسبت به زایمان طبیعی تغییر یابد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، حمایت خانواده را در تصمیم‌گیری مادران برای نوع زایمان بسیار تأثیرگذار دانست و افزود: حمایت همسر، مادر، دوستان و پزشک می‌تواند نقش مهمی در انتخاب آگاهانه و صحیح نوع زایمان داشته باشد.

دکتر شهری در ادامه، کاهش تغذیه انحصاری با شیر مادر اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر کمتر از یک‌سوم نوزادان ایرانی تا شش ماهگی به‌صورت انحصاری با شیر مادر تغذیه می‌شوند، این در حالی است که شیر مادر می‌تواند سالانه از مرگ بیش از ۱.۵ میلیون شیرخوار در جهان جلوگیری کند.

وی با تأکید بر اینکه شیر مادر یک غذای کامل برای کودک محسوب می‌شود، گفت: شیر مادر نه‌تنها تمامی نیازهای غذایی شیرخوار را در شش ماه نخست زندگی تأمین می‌کند، بلکه حاوی سلول‌های ایمنی فعالی است که کودک را در برابر بیماری‌های گوارشی، عفونت‌های تنفسی، عفونت گوش میانی، آسم، اگزما و آلرژی محافظت می‌کند. همچنین در بلندمدت خطر ابتلا به چاقی، دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان را برای کودک کاهش می‌دهد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: شیر مادر بر حسب سن کودک و حتی در هر وعده تغییر ترکیب می‌دهد و متناسب با نیاز شیرخوار تولید می‌شود. همچنین ارتباط نزدیک مادر و نوزاد هنگام شیردهی، موجب شکل‌گیری پیوند عاطفی قوی و ارتقای رشد شناختی و روانی کودک می‌گردد.

دکتر شهری همچنین به مزایای قابل توجه شیردهی برای مادران را نیز اشاره کرد و گفت: تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان، پوکی استخوان و کم‌خونی را در مادران کاهش می‌دهد. همچنین با به تأخیر انداختن قاعدگی، به فاصله‌گذاری طبیعی بین فرزندان و در صورت رعایت تغذیه صحیح نیز به کاهش وزن مادر پس از بارداری کمک می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه شیردهی می‌تواند انگیزه‌ای برای ترک رفتارهای ناسالم مانند مصرف سیگار باشد؛ برخی از مادران به دلایل نادرستی همچون نگرانی درباره تناسب اندام یا احساس وابستگی بیش از حد کودک، از آغاز شیردهی خودداری می‌کنند یا آن را زودتر از زمان خود قطع می‌کنند؛ این باورهای اشتباه نیاز به اصلاح و آگاهی‌رسانی دارند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز درباره لزوم ارتقای آموزش، توسعه زیرساخت‌ها و حمایت اجتماعی برای تداوم تغذیه با شیر مادر اظهار داشت: طراحی برنامه‌های آموزشی گسترده برای معرفی مزایای شیر مادر بسیار ضروری است. آموزش‌ها باید از دوران بلوغ آغاز شود و در مشاوره‌های پیش از ازدواج، پیش از بارداری و همچنین دوران بارداری به مادران ارائه گردد تا مادر از نظر روانی و جسمی برای شیردهی آمادگی لازم را کسب نماید.

دکتر شهری خاطرنشان کرد: برای مادران شاغل، مرخصی شیردهی در نظر گرفته می‌شود ولی نبود مهدکودک در محل کار یا در نزدیکی آن باعث می‌شود بسیاری از مادران شیردهی را متوقف کنند. توسعه زیرساخت‌های حمایتی مانند مهدکودک‌ در محل کار و آموزش‌های رسانه‌ای و اجتماعی، می‌تواند نقش مؤثری در ارتقاء تغذیه نوزادان با شیر مادر داشته باشد.