
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه شناخت بیماری در سالم نگه داشتن جامعه بسیار اهمیت دارد، افزود: از میان بیماریهای شناخته شده منتقله از حیوان به انسان، درباره شایعترین بیماریها میتوان به تب مالت اشاره کرد که در کشور بومی شده است. تبهای خونریزیدهنده که تب خونریزیدهنده کریمه کنگو از این نوع میباشد و هر ساله مواردی از ابتلا در کشور گزارش میشود، بیماری سیاه زخم که در میان روستاییان بیشتر دیده میشود و همچنین بیماری آبله مرغان یکی دیگر از این بیماریهاست که انتقال انسان به انسان در این نوع نیز وجود دارد. برخی آنفلوآنزاها از جمله آنفلوآنزای پرندگان که افرادی که پرندگان را شکار میکنند، بیشتر در معرض ابتلا هستند و همچنین بیماری سالک از جمله بیماریهای منتقله از حیوان به انسان در کشور میباشند.
دکتر سلمانزاده گفت: تب مالت یک بیماری شایع است که موارد ابتلا به آن به وفور گزارش میشود و در میان افرادی که با دام سر و کار دارند و همچنین در افراد شهرنشین که از لبنیات غیرپاستوریزه استفاده میکنند، بیشتر مشاهده میشود. راه انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم با دام اتفاق میافتد و زمانی که این حیوانات وضع حمل میکنند، ممکن است به انسان منتقل شود. همچنین ممکن است میکروب از طریق ادرار حیوانات دفع شود و گرد و خاک برخاسته از محل آن در صورت استنشاق، میتواند عامل انتقال این بیماری باشد. مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و لبنیاتی که به خوبی جوشانده نشده باشند، میتواند عامل انتقال بیماری تب مالت باشد.
وی اظهار داشت: علائم بیماری تب مالت بسیار متنوع است و در بسیاری از موارد بدون تب ظاهر میشود و ممکن است از ضعف و بیحالی آغاز گردد و با خستگی و تعریق شبانه همراه باشد. در بعضی مواقع نیز با درد مفاصل همراه است که بعضا با بیماری روماتیسمی اشتباه گرفته میشود و ممکن است فرد به دلیل درد کمر و مفاصل به روماتولوژیست مراجعه کند.
وی درباره راههای انتقال بیماری تب کریمه کنگو به انسان گفت: راه انتقال آن، تماس مستقیم با دام است و افرادی که دام را ذبح میکنند و با خون و گوشت تازه تماس دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند. در مواقعی نیز از طریق گزش کنه این انتقال صورت میگیرد، به این صورت که کنه از حیوان، خونخواری میکند و سپس انسان با همین کنه دچار گزش میشود.
وی عنوان کرد: هر فرد سالمی در صورت وجود کوچکترین خراش در جایی از بدن، چنانچه با خون فرد مبتلا تماس پیدا کند و یا این خون به مخاط چشم یا دهان سرایت کند، ممکن است باعث انتقال بیماری به فرد سالم شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: نکته مهم در شستوشوی این زخمها این است که شستوشوی خوب زخم با آب فراوان صورت بگیرد و از بخیه کردن زخم پرهیز شود. همچنین باید بلافاصله در اطراف زخم ایمونوگلوبولین تزریق و واکسن هاری نیز در چهار نوبت به فرد تزریق گردد.