
به گزارش وبدا-یزد، دکتر محمد هادی فرح زادی افزود: در حال حاضر، ۱۱.۲ درصد جمعیت ۱۸ تا ۶۴ سال یزد یکی از محصولات دخانی را مصرف میکنند؛ بهگونهای که این میزان در بین مردان ۲۲ درصد و در زنان ۱.۱ درصد گزارش شده است. همچنین ۸.۵ درصد از جمعیت استان سیگار مصرف میکنند و ۳ درصد از کل جمعیت نیز مصرفکننده قلیان هستند.اگر برنامههای استانی کنترل دخانیات بهطور جدی اجرا نشوند، اهداف سند کنترل بیماریهای غیرواگیر در استان یزد و کشور محقق نخواهد شد.
همچنین ۱۴.۴ درصد افراد در منزل و ۱۵.۴ درصد در محل کار در معرض استنشاق دود دیگران هستند، که تهدیدی جدی برای سلامت گروههای آسیبپذیر محسوب میشود. میانگین سن شروع مصرف دخانیات در یزد نیز پایینتر از میانگین کشوری است. در فقیرترین دهک اقتصادی، ۲۲.۵ درصد افراد دخانیات مصرف میکنند، که نشاندهنده بار مضاعف این خطر در طبقات پایینتر جامعه است.
دستیابی به توسعه پایدار در سطح استان بدون توجه به سلامت انسان، محیط زیست و عدالت اجتماعی ممکن نیست. کنترل مصرف دخانیات باید بهعنوان یکی از محورهای اصلی سند یزد پایدار در نظر گرفته شود و اقدامات آن در همه سطوح سیاستگذاری، آموزش، پیشگیری، خدمات و حمایت اجتماعی بازتاب یابد.
این برنامهها در قالب کمپینهای اجتماعی، جلسات آموزشی، فعالیتهای رسانهای، کارگاههای مدارس، همایش با صنوف و مشاورههای رایگان ترک دخانیات اجرا خواهند شد.
بر اساس روزشمار هفته که از ۳ تا ۹ خرداد تنظیم شده، هر روز به یک محور تخصصی اختصاص دارد. از جمله: شنبه ۳ خرداد: مشارکت همگانی علیه ترفندهای صنایع دخانی شنبه ۴ خرداد: نقش فرهنگ، هنر و رسانه در آگاهیبخشی دوشنبه ۵ خرداد: ارتقای سواد سلامت خانوادهها سه شنبه ۶ خرداد: قانونمندی صنوف و مقابله با قاچاق محصولات دخانی چهارشنبه ۷ خرداد: اجرای قوانین بازدارنده در حوزه تبلیغات پنجشنبه ۸ خرداد: ترویج سبک زندگی سالم و مراقبتهای بهداشتی جمعه ۹ خرداد: بهرهگیری از آموزههای دینی در پیشگیری در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاههای بهداشتی استان، روانشناسان، پزشکان و مراقبان سلامت آمادهاند تا بهصورت رایگان مشاورههای تخصصی ترک دخانیات را به مردم ارائه دهند.
این خدمات شامل آموزش، ارزیابی وابستگی، مشاوره رفتاری، پیگیری منظم و ارجاع به مراکز درمانی در صورت نیاز خواهد بود. دخانیات نهتنها سلامت جسم و روان را تهدید میکند، بلکه با افزایش بار بیماریهای مزمن و تحمیل هزینههای سنگین به جامعه، یکی از موانع جدی تحقق سلامت پایدار در استان است. مقابله با دخانیات باید در صدر اولویتهای نظام سلامت قرار گیرد.