
گروهی از محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در یک مطالعه کوهورت و با استفاده از دادههای 213 نوزاد نارس، دریافتند که تحمل تغذیه در نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و شیر اهدایی بیشتر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در گفتگو با وب دا، ضمن اشاره به انتخاب طرح مطالعاتی” بررسی مقایسه ای تأثیر تغذیه با شیر مادر، شیر اهدایی و فرمولا بر تحمل تغذیه و وزن گیری نوزادان نارس”، به عنوان یکی از پژوهش های برتر دانشگاه گفت: نتایج این تحقیق نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر و بعد از آن، شیر اهدایی می تواند جزو اولویتهای مراقبتهای بهداشتی نوزادان نارس قرار گیرد.
دکتر منیره رمضانی، استاد گروه پرستاری کودکان و مراقبتهای ویژه نوزادان دانشکده پرستاری و مامایی و پژوهشگر برتر دانشگاه در سال 1403 که پژوهش های متعددی را در حوزه کودکان و نوزادان به سرانجام رسانده و نتایج اکثر این مطالعات در مجلات معتبر بین المللی منتشر شده ، در توضیح فرایند انجام طرح پژوهشی “بررسی مقایسه ای تأثیر تغذیه با شیر اهدایی، شیر مادر و فرمولا بر تحمل تغذیه و وزن گیری نوزادان نارس” گفت: این طرح مطالعاتی، پایان نامه یکی از دانشجویان ایشان در مقطع کارشناسی ارشد می باشد که با همکاری خانم نسرین طهماسبی، دکتر محمد حیدرزاده و دکتر جمشید جمالی انجام شده است.
استاد دانشکده پرستاری و مامایی در خصوص دلیل انتخاب این موضوع جهت پژوهش یاد شده گفت: سالانه حدود 15 میلیون نوزاد نارس در سراسر جهان متولد می شوند و شیوع جهانی تولد زودرس حدود 11 درصد است، در همین راستا نوزادان نارس در معرض خطراتی از جمله نارسایی رشد، تأخیر در رشد و انتروکولیت نکروزان هستند و لذا مراقبت تغذیه ای، بررسی شاخصهای رشد و حمایت از رشد بهینه مغز در نوزادان نارس حایز اهمیت است.
وی ادامه داد: در این خصوص، تغذیه با شیر انسان فوایدی را برای نوزادان نارس از جمله تسریع بلوغ روده و کاهش میزان عفونت فراهم و هنگامی که شیر مادر به مقدار کافی و یا در دسترس نباشد، شیر اهدایی و شیر خشک، به عنوان منابع غذایی جایگزین مد نظر هستند. همچنین در دهه اخیر، در صورتی که شیر خود مادر (MOM) در دسترس نباشد، استفاده از شیر انسانی اهداکننده پاستوریزه (DHM) جهت نوزادان بویژه نوزاد VLBW در سراسر جهان توصیه شده است. اما مزایای شیر اهدایی نسبت به شیر خشک تعریف نشده است و لذا نگرانی های مادران در رابطه با تأثیرات استفاده از شیر اهدایی، بر تمایل ایشان نسبت به استفاده از آن برای نوزادشان مؤثر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در خصوص فرایند اجرای این مطالعه اظهار کرد: این پژوهش، یک مطالعه کوهورت موازی آیندهنگر بود و 213 نوزاد نارس بستری در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان در 3 گروه: شیر مادر، شیر اهدایی و فرمولا تحت مطالعه قرار گرفتند و بطور کلی، نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن بود که تحمل تغذیه در نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و شیر اهدایی نسبت به فرمولا بیشتر است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در جمع بندی سخنان خود گفت: این پژوهش با هدف کلی مقایسه تأثیر تغذیه با شیر مادر، شیر اهدایی و فرمولا بر تحمل تغذیه و وزنگیری نوزادان نارس توانست فرضیههای تداوم تغذیه با شیر مادر و شیر اهدایی را از طریق افزایش تحمل تغذیه در نوزادان نارس تقویت نماید. لذا تغذیه با شیر مادر و شیر اهدایی به عنوان یکی از روشهای مراقبتی و حمایتی بسیار کارآمد میتواند مادرانی را که تجربۀ تولد نوزاد نارس دارند و دچار سردرگمی در انتخاب نوع تغذیۀ نوزاد خود میشوند را مورد حمایت قرار داده و در بالا رفتن قدرت انتخاب نوع تغذیه مؤثر باشد. همچنین با توجه به اینکه در کشور ما بانکهای شیر مادر بسیار محدود است و بسیاری از مادران اطلاعی از وجود بانک شیر و مزیتهای استفاده از شیر اهدایی ندارند، خانواده حین بستری نوزاد نارس دچار چالشهایی در رابطه با عوارض نارسی و عدم تحمل تغذیه نوزاد میشود که این موضوع باعث بیشتر شدن زمان بستری، عدم موفقیت در شیردهی و افزایش احتمال بروز عوارض در نوزاد میشود.
استاد دانشکده پرستاری و مامایی اضافه کرد: با توجه به این نتایج توصیه میشود که تغذیه با شیر مادر و بعد از آن، شیر اهدایی جزو اولویتهای مراقبتهای بهداشتی نوزادان نارس قرار گیرد و در خصوص وزنگیری نوزادان نارس نیز، به نظر میرسد با توجه به اثرات و فواید چشمگیر شیر مادر برای نوزادان، با افزودن غنی کنندهها به شیر انسانی، به وزنگیری مطلوب در نوزادان نارس دسترسی حاصل نمود.