روابط‌عمومی‌ها زبان گویای دولت و گوش شنوای مردم باشند/ ۱۳ مطالبه کلیدی دولت از روابط‌عمومی‌های حوزه سلامت

روابط‌عمومی‌ها زبان گویای دولت و گوش شنوای مردم باشند/ ۱۳ مطالبه کلیدی دولت از روابط‌عمومی‌های حوزه سلامت

به گزارش خبرنگار وبدا، دکتر محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور در اجلاس مدیران روابط عمومی دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور در ستاد وزارت بهداشت، با تأکید بر اهمیت ارتباط میان دولت و جامعه با تبریک روز ارتباطات و روابط‌عمومی به فعالان این عرصه، به‌ویژه نیروهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‌های علوم پزشکی، افزود: دانشگاه و این وزارتخانه خانه من است و در خانه، حس خوب همدلی و همزبانی جریان دارد؛ به‌ویژه زمانی که رئیس این خانه، وزیری دانشمند، شجاع و فداکار مانند دکتر ظفرقندی باشد و اعضای آن نیز از نخبگان حوزه نظر و عمل باشند.

وی با اشاره به اهمیت روزافزون افکار عمومی در جهان امروز خاطرنشان کرد: افکار عمومی، حوزه عمومی و روابط‌عمومی، میدان ارتباط فعال و تعامل معنادار میان دولت و جامعه هستند. اگر ارتباطات دوسویه برقرار باشد، رسانه‌های مناسب و سازوکارهای منظم و مؤثر ارتباطی فراهم شود و دولت از سرمایه اجتماعی بالایی برخوردار باشد، می‌توان به شکل‌گیری مفاهیم و ارزش‌های مشترک در افکار عمومی امیدوار بود.

دکتر قائم پناه افزود: در چنین شرایطی، زبان و اراده واحدی برای حل مسائل کشور شکل خواهد گرفت. بدون درک مشترک از مسائل و راه‌حل‌ها، برداشتن هیچ قدم مؤثری ممکن نخواهد بود.

وی با تأکید بر اینکه حوزه سلامت و بهداشت به دلیل حساسیت بالا و ارتباط مستقیم با جان مردم، اهمیت ویژه‌ای دارد، گفت: نقش روابط‌عمومی‌ها در این حوزه برجسته‌تر از سایر بخش‌هاست. افکار عمومی مهم‌ترین قدرتی است که موفقیت یا عدم موفقیت نظام اداری و اجرایی کشور را رقم می‌زند. ارتباط دولت با جامعه تنها در بستر افکار عمومی معنا پیدا می‌کند و بدون حضور فعال در این فضا، نمی‌توان به تحقق گفت‌وگو میان دولت و مردم امید بست.

سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری ضمن تبیین جایگاه واقعی روابط‌عمومی‌ها تصریح کرد: روابط‌عمومی دستگاه توجیه‌گر یا ابزار پروپاگاندا نیست، بلکه نهاد ارتباط دوسویه دولت با جامعه و افکار عمومی است. یکی از رویکردهای اساسی جهان امروز این است که سلامت، حق همگانی است و برخورداری از سلامت نه یک امتیاز بلکه یک حق انسانی شناخته شده است.

دکتر قائم‌پناه در ادامه به تشریح انتظارات از روابط‌عمومی‌های حوزه سلامت پرداخت و گفت: این نهادها باید در مسیر ارتقاء عدالت در دسترسی و پوشش خدمات سلامت تلاش کنند تا همه مردم، بدون تبعیض، به خدمات بهداشتی و درمانی دسترسی داشته باشند. همچنین استقرار نظام سطح‌بندی خدمات سلامت به‌منظور توزیع مناسب خدمات و منابع و ایجاد یک ساختار هدفمند ضروری است. شکل‌گیری نظام ارجاع کارآمد که بیماران را به درستی از سطوح اولیه به سطوح تخصصی هدایت کند نیز از دیگر الزامات است.

وی تقویت پاسخگویی در نظام سلامت را یکی از ضروریات ارتباط مؤثر با مردم عنوان کرد و افزود: روابط‌عمومی‌ها باید برای افزایش کارآیی ساختارهای اطلاع‌رسانی تلاش کنند تا خدمات سلامت به شکل مؤثرتری ارائه شود. بهبود شاخص‌های سلامت عمومی با تمرکز بر مراقبت‌های پیشگیرانه، کاهش هزینه‌های پرداختی از جیب مردم، و ارتقاء سواد سلامت در جامعه نیز از مهم‌ترین وظایف اطلاع‌رسانی و فرهنگی این حوزه است.

دکتر قائم‌پناه ادامه داد: منطقی کردن بهره‌مندی از خدمات تخصصی و تخصص‌گرایی متعادل، سلامت‌محور کردن بیمه‌ها، و کنترل هزینه‌های خدمات دارویی از دیگر اقداماتی است که روابط‌عمومی‌ها باید در جهت فرهنگ‌سازی و اقناع افکار عمومی در مورد آن‌ها بکوشند. همچنین باید تلاش شود نگاه صرفاً درمان‌محور به پزشک، به رویکردی خانواده‌محور و پاسخگو تغییر یابد و در نهایت نظام اطلاعات سلامت و پرونده الکترونیک سلامت تقویت شود تا ارتباطات مؤثرتر، دقیق‌تر و به‌موقع‌تری میان ارائه‌دهندگان خدمات و مردم برقرار شود.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور در پایان با اشاره به اولویت‌های رئیس‌جمهور در حوزه سلامت گفت: این اولویت‌ها ناشی از اشراف دکتر پزشکیان بر مسائل ملی و استانی و تأکید ویژه بر عدالت اجتماعی است. خوشبختانه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همکارانش با جدیت در مسیر تحقق این اهداف گام برداشته‌اند. در این مسیر، روابط‌عمومی‌ها باید گوش شنوای مردم و زبان گویای دولت باشند.